Masseeksperimentet Mikroliv

Pige med lup
I 2023 handler Masseeksperiment om jagten på mikroliv. Skolelever fra hele landet skal ud og kortlægge forekomsten af mos, lav og bjørnedyr. De skal indsamle prøver, som bliver sendt ind til forskerne, måle abiotiske faktorer og måske lede efter bjørnedyr i det indsamlede mos eller lav?

I Masseeksperiment skal deltagerne jagte mos og lav på forskellige typer af substrat på kirkegårde, i løvskov og andre naturtyper. Alle fund indrapporteres på Arter – Danmarks biodiversitetsplatform, og det indsamlede materiale undersøges derefter for forekomsten af bjørnedyr.

Håbet er at kortlægge mos, lav og bjørnedyr – og hvem ved, måske endda finde nye arter for landet. Samtidig undersøges sammenhænge mellem arter og levesteder i stor skala.

Tak til...

Projektet blev udført i samarbejde med Astra – det nationale naturfagscenter, og 30.000 skole- og gymnasieelever fra hele landet.

Masseeksperiment 2023 er støttet af VILLUM FONDEN, Aage V. Jensen Naturfond, Friluftsrådet, Nordea-fonden og 15. Juni Fonden.

Bjørnedyr
/
8
Resultatfilm fra Masseeksperiment 2023
Nysgerrige og engagerede naturfagslærere landet over har taget deres elever med ud i skoven, parken eller kirkegården for at kortlægge mikroliv i den danske natur, som en del af Astras Masseeksperiment 2023.

Eleverne har indsamlet prøver, screenet dem med naturvidenskabelige metoder, målt abiotiske faktorer og søgt efter bjørnedyr i det indsamlede mos og lav. De har efterfølgende registreret deres fund og sendt dem til forskere fra Statens Naturhistoriske Museum.

Takket være næsten 30.000 skoleelevers kortlægning af mikrolivet i den danske natur er foreløbig fem nye arter af bjørnedyr dukket op – arter, som aldrig tidligere er set på verdensplan.