Få et smugkig på vinterens fotoudstilling
Pressekontakt
Bent Bøkman
Presseansvarlig
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
Mobil: (+45) 53 83 30 41
Mail: bent.boekman@snm.ku.dk
Retningslinjer for brug af fotos
Fotos på denne side må kun bruges i forbindelse med presseomtale af Wildlife Photographer of the Year (WPY60) og den tilhørende udstilling på Statens Naturhistoriske Museum.
Billederne kan downloades i en web-venlig opløsning til digital brug her på siden ved at klikke på info-ikonet ved hvert billede.
For billeder i høj opløsning til print kontakt venligst museets presseansvarlig Bent Bøkman.
Alle anmodninger om brug af fotos til forsidecover skal sendes til wildpress@nhm.ac.uk.
Der er maksimalt 15 billeder tilgængelige pr. medieomtale.
Billeder må ikke beskæres eller ændres. Mindre beskæring er mulig ved indhentning af skriftlig tilladelse fra fotografen.
KREDITERING ER PÅKRÆVET. Krediteringsoplysningerne fremgår af billedbeskrivelserne: [Fotografens navn ©] / Wildlife Photographer of the Year.
Copyright skal tydeligt tilskrives fotografen.
LÆS VENLIGST vilkår og betingelser for brug af pressefotos ifm. omtale af udstillingen.
Vi har brug for dit samtykke
Du skal tillade marketing cookies for at afspille YouTube videoer
Ian Ford (Storbritannien) dokumenterer øjeblikket, da en jaguar bider en kaiman ihjel i Pantanal
Ian fik at vide over radioen, at en jaguar var set luske rundt langs af en af São Lourenço-flodens bifloder. Han sad på knæ i båden og var perfekt placeret, da det store kattedyr knuste den intetanende paraguay-kaimans kranium.
Pantanal-vådområdet i Sydamerika har verdens højeste forekomst af jaguarer. Der er så mange byttedyr, at det ikke er nødvendigt at slås om føden, og kattedyrene, der normalt lever alene, ses til tider fiske, færdes og lege sammen.
Georgina Steytler (Australien) observerer en hel bold af dawsons gravebi-hanner, der prøver at parre sig med en hun
Georgina har studeret bierne i flere år og vidste, hun skulle holde sig på afstand. Hun lå på den bagende varme, stenede og solbeskinnede jord, imens sandet piskede ind i hendes ansigt, men det lange objektiv gjorde det muligt at få det perfekte billede.
Når dawsons gravebi-hunnerne kommer frem om foråret, bliver de omringet af hanner, der konkurrerer om deres gunst. Efter parringen graver hunnen en ny hule fyldt med pollen og æg, som nye bier forlader foråret efter.
Jason Gulley (USA) portrætterer en vestatlantisk manat og dens kalv, der svømmer rundt på en bund af ålegræs
Jason har taget mange mor og kalv-billeder af manater. Udtrykket i kalvens ansigt og boblerne fra dens luffer kombineret med den positive baggrundshistorie har gjort det til et af Jasons yndlingsfotos.
I Crystal River skabte en algeopblomstring forårsaget af afstrømning fra landbruget tilbagegang i det ålegræs, manaterne lever af. Lokalsamfundet skred til handling, genoprettede forholdene og forbedrede vandkvaliteten. Resultatet var flere manater end nogensinde i vinteren 2022/2023.
Jose Manuel Grandío (Spanien) trodser kulden for at fange en hermelin i flugten højt over sneen
Jose elsker at fotografere om vinteren. Da han så denne hermelin hoppe højt op i luften på ekspeditionens sidste dag, tolkede han det som et ”udtryk for overstadighed”, da det lille pattedyr kastede sig rundt i den nyfaldne sne.
Forskerne kalder adfærden for dans, men der er delte meninger om, hvad der udløser akrobatikken, lige fra forsøg på at forvirre byttet til en parasitinfektion. Hermeliner er normalt aktive om natten og lever af små pattedyr og fugle.
Lam Soon Tak (Malaysia) ser en farvestrålende kæmpekrabbeedderkop med ægsæk
Lam var på opdagelse i Malaysias højland, da han stødte på edderkoppen. Den sad på nogle knækkede grene ved en flod, og den lysende hvide ægsæk og orange krop stod skarpt mod det frodige grønne mos.
Kæmpekrabbeedderkoppen, som findes i Malaysia, Singapore og på den indonesiske ø Sumatra, hedder på engelsk David Bowie-edderkoppen. Den blev navngivet i 2008 af edderkoppeforskeren Peter Jäger, som var fan af den britiske musiker. Han syntes, at de markante tegninger op mod edderkoppens hoved lignede den makeup, som David Bowie var kendt for i 1970'erne.
Randy Robbins (USA) betages af det usædvanligt smukke syn af en rimfrostpudret hjort i skovbunden
En tidlig vintermorgen var Randy ude at tjekke kamerafælder nær sit hjem, da han fandt en død hjort. Han fotograferede det gribende øjeblik med sin telefon, før isen kunne nå at smelte.
Samual Stone (Storbritannien) ser en allike samle sten til sin rede
Samual havde holdt øje med hullet i stammen på et halvt væltet piletræ i Bushy Park i London – og spottet et par alliker med næbbet fyldt med hjortepels.
Alliker er meget intelligente og tilpasningsdygtige. Hvert år bygger de en ny rede af alle mulige materialer: kviste, grene, fjer, uld, mos, mudder og dyremøg. Dette par brugte også sten.
Sasha Jumanca (Tyskland/Rumænien) har fundet to natugle-unger, der nysgerrigt betragter de forbipasserende
Sasha havde holdt øje med ugleungerne i dagevis i en park nær sit hjem. Han havde set natugler i nabolaget før, men var overrasket over at opleve dem så tæt på byens centrum.
Ugleunger forlader reden, før de kan flyve. I denne fase hopper, basker og klatrer de rundt på træernes grene og tigger føde fra forældrene, og når vingerne kan bære, flyver de bort.
Shreyovi Mehta (Indien) har fundet to påfugle, der udgør ’det perfekte foto’
Shreyovi gik tur i skoven med sine forældre, da hun fik øje på motivet. Hun løb tilbage til sin far, som bar kameraerne, og lagde sig ned på jorden for at tage billedet fra en lav vinkel.
Nationalparken Keoladeo er berømt for sit fugleliv og trækker mange vandfugle til om vinteren. Påfugle kan opleves året rundt, hvor de ofte troner i store træer. De hviler sig i skyggen i dagtimerne og er mere aktive ude i det åbne landskab ved daggry og i skumringen.
Tamara Stubbs (Storbritannien) fotograferer krillsæler, der tager en lur i havisen
I et særligt øjeblik på sin ni uger lange ekspedition for Atlantic Productions i Weddellhavet bemærkede Tamara nogle krillsæler, der var faldet i søvn ved siden af skibet med kun det yderste af næseborene i vandskorpen. Disse to havde dog hele hovedet over vandet.
Der findes omkring fire millioner krillsæler i Antarktis. Selv om de ikke betragtes som truede,
er sælerne beskyttet af internationale aftaler. Der er behov for mere forskning, hvis vi skal forstå klimaforandringernes og turismens indvirkning på bestandene.
Theo Bosboom (Holland) viser, hvordan blåmuslinger holder sammen for at undgå at blive skyllet i havet
Theo kan godt lide at fotografere arter, der normalt ikke betragtes som hverken smukke eller vigtige, for at fremhæve deres store upåagtede betydning. Han tog dette billede ovenfra med et probe-objektiv – et langt, tyndt objektiv med makrovidvinkel.
Blåmuslinger spiller en vigtig rolle i etableringen af dynamiske økosystemer for andre hvirvelløse havdyr som krebsdyr, orm og små fisk. De forbedrer vandkvaliteten ved at filtrere plankton, bakterier og giftstoffer fra, så de ikke ophobes til farlige koncentrationer.
Thomas Vijayan (Canada) bruger sin drone til at vise Bråsvellbræens mægtige omfang
At skildre den storslåede Austfonna-isbræ krævede omhyggelig planlægning og gunstige vejrforhold. Thomas' billede, et sammensat panorama af 26 enkeltfotos, er et spektakulært sommerbillede af smeltevand, der styrter ud over Bråsvellbræens kant.
Bråsvellbræen er en del af Austfonna, Europas tredjestørste gletsjer. Den gigantiske ”isterning” er en af flere i øgruppen Svalbard. Nogle videnskabelige modeller tyder på, at Svalbards gletsjere kan forsvinde i løbet af 400 år på grund af klimaforandringerne.
Tommy Trenchard (Sydafrika) dokumenterer en blinkhindehaj, som kæmper for livet
Tommy var med Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, hvis forskningsekspedition havde til formål at påvise den utilsigtede fangst af hajer fra fartøjer, der fisker efter tun og sværdfisk, og sætte fokus på den utilstrækkelige lovgivning om industrifiskeri i internationalt farvand.
Omkring 80 millioner hajer forsvinder fra verdenshavene hvert år. På grund af fiskeri har antallet af hajer på verdensplan været faldende siden 1970. 75 % af alle hajarter er nu udrydningstruede.
William Fortescue (Storbritannien) fotograferer løver i parringsleg mod en baggrund af stormskyer oplyst af den nedgående sol
Det var regntid, da William var i Serengeti Nationalpark. Han så løverne parre sig flere gange, før hunnen sagde stop. Først da William fik forstørret billedet, lagde han mærke til spyttet og eksplosionen af insekter fra hannens manke.
Løver kan parre sig året rundt, men det er et plus for flokken, hvis ungerne kommer til verden på nogenlunde samme tid. Hunnerne samarbejder om ”børnepasningen” for at sikre, at så mange unger som muligt når voksenalderen.
Xingchao Zhu (Kina) står ansigt til ansigt med en manul i det svage månelys
Under det kinesiske nytår i februar 2023 fulgte Xingchao i dagevis en flok manuler på den iskolde højslette i Indre Mongoliet. Kort før daggry fik han øjenkontakt med denne manul, netop som den havde fanget en lille fugl.
Manulernes tykke vinterpels gør dem i stand til at overleve i op til 5000 meters højde. De undgår behændigt større rovdyr, og deres små, runde ører tillader dem formentlig at titte frem fra et skjul uden at blive opdaget.