Botanisk Haves historie

1917
Hortus Medicus
Bag muren ses resterne af Hortus Medicus. Billedet er malet i 1854 fra hjørnet mellem Fiolstræde og Krystalgade.
1600
Hortus Medicus
Københavns Universitets første botaniske have, Hortus Medicus, bliver oprettet af Christian IV med et kongeligt skøde og gavebrev den 2. august 1600. Grunden ligger ved Skidenstræde, det nuværende Krystalgade, hvor Zoologisk Museum kommer til at ligge 270 år senere. På grunden bliver bygget en residens for en af universitetets professorer med jord rundt om til en botanisk have.

Botanisk Have er på daværende tid en medicinsk urtehave, der skal støtte undervisningen i den medicinske videnskab.
1752
Oeders Have
Københavns Universitets anden botaniske have bliver anlagt i 1752 på foranledning af Frederik V. Haven ligger nu nord for Frederiks Hospital. Amaliegade deler haven i to dele; en vestlig på 11.106 kvadratalen og en østlig på 24.539 kvadratalen, som dog aldrig bliver udnyttet. Kun den mindre have bliver nogenlunde færdiganlagt, bl.a. opføres der drivhuse, og haven åbner for publikum i 1763.

Havens direktør er den tyskfødte G.C. Oeder. For at understrege havens økonomiske betydning foreslår Oeder at udgive et billedværk over alle danske og norske planter. Det bliver begyndelsen til Flora Danica.

Havens levetid er kort. Kongen tilbagekøber grunden allerede i 1778 og skænker en ny grund til en botanisk have ved Charlottenborg.
Botanisk Have ved Charlottenborg
Botanisk Have ved Charlottenborg set fra Nyhavn. Man kan akkurat se bevoksningen bag havnehusene.
1778
Haven ved Charlottenborg
Planerne til den nye botaniske have i slotshaven ved Charlottenborg bliver godkendt af kongen 22. juli 1778. Haven ligger mellem Charlottenborg, Nyhavn, Mynten og Bremerholm på et areal på ca. tre tønder land. Mod Nyhavn opføres hovedbygningen, som mod nord rummer Botanisk Museum og tjenesteboligen for havens direktør og den botaniske gartner.

Havens første væksthus, Guiones Koldhus, opføres i 1784 og fra 1837 og i de følgende år opføres flere nye væksthuse. Som tilskud til havens drift skaffer man indtægter ved salg af planter og frø, hvilket er almindeligt for datidens europæiske botaniske haver.

Charlottenborghaven bliver på flere måder rammen om en meget frugtbar udvikling. Der bliver i årene efter åbningen oprettet nye botaniske embeder som botanisk gartner samt lektor og professor i botanik og plantebestemmelse. De nye embeder markerer botanikken som en selvstændig videnskab i Danmark.

Pladsen i haven ved Charlottenborg bliver hurtigt trang, og fra 1842 og de kommende år forstærkes nødvendigheden af en flytning til den nuværende grund på Østervold.
Botanisk Have 1870'erne
Den helt nyanlagte Botanisk Have i starten af 1870'erne.
1874
Den nuværende Botanisk Have på Østervold
Ifølge Loven om Demarkationslinjen af 6. juli 1867 paragraf fire blev det bestemt, at et areal på indtil 21 tønder lands størrelse kunne afstås til anlæg af en botanisk have. Efter forhandlinger om ejendomsret m.m. bevilgedes der på finansloven 1871-72 et beløb på 35.000 rigsdaler til et anlæg af en ny botanisk have.

Landskabsgartner H. A. Flindt udarbejdede planerne for havens anlæg og terrænnets udformning, og slotsgartner Tyge Rothe og brygger I.C. Jacobsen stod for planlæggelsen af og tilsynet med opførelsen af væksthusene i årene 1872-74. Palmehusets arkitekt var stadsbyggemester Peter Christian Bønnecke. Efter datidens forhold var det store væksthuskompleks en imponerende bygning i støbejern, glas og træ med en grundflade på 2400 m2. Den 9. oktober 1874 åbnede haven for publikum, 274 år efter grundlæggelsen af den første botaniske have (Hortus Medicus).
1977
Fredning for fremtiden
For at sikre haven for eftertiden bliver der i januar 1977 udstedt en fredningsdeklaration for Botanisk Have i almindelighed og for de arealer, der må bebygges i fremtiden.
Botanisk Have i 1985
Botanisk Have set fra perronen foran Palmehuset i 1985. Foto: Bent Krøyer
1982
Palmehuset bliver renoveret
I 1970'erne og 1980'erne er havens bygninger og væksthuse så forældede og tærede, at man må gennemføre en række gennemgribende forandringer. Alle væksthuse bliver om- eller nybyggede, og først og fremmest bliver det store Palmehuskompleks renoveret i 1980-1982.
Kort over København 1890
Udsigt fra Gothersgade 1918
Palmehuset 1918
/
13
Kort over København i 1890.
Udsigt over Botanisk Have og Botanisk Museum fra en lejlighed på Gothersgade i 1918.
Indgangen til Palmehuset i 1918. I baggrunden kan du ane Observatoriet og Rosenborg.