Vi fornyer Palmehus-komplekset
2024 markerede 150-året for færdigbyggelsen af Palmehus-komplekset i hjertet af den nyanlagte Botanisk Have i 1874. Efter mange år i vind og vejr, skal Palmehuset over de næste år have en gennemgribende renovering, så det fredede væksthus kan stå mange år ud i fremtiden.
Palmehuset danner hvert år ramme for tusindvis af besøgende fra ind- og udland, der kommer for at opleve troperne midt i hovedstaden. Renoveringen er nødvendig for, at væksthuset kan leve op til den oplevelseskvalitet, vi ønsker forud for åbningen af den nye museumsbygning om et par år.
Samtidig skal væksthuset fortsat kunne rumme en stor del af Botanisk Haves levende samling, som kræver det helt rette miljø og vilkår for at trives. Under renoveringen vil mange af planterne blive flyttet eller dækket over for ikke at blive beskadiget. Derfor foregår renoveringen i etaper, hvor Palmehusets sektioner ét ad gangen vil være periodevis lukket for publikum indtil 2027.
Renoveringen kommer til at foregå både ud- og indvendigt. Vi skal bl.a. male jernskelettet, skifte solgardinerne, istandsætte murværket og rense glasset. Derudover vil der ske en del tekniske forbedringer, som skal sikre at lys-, varme- og vandforhold er ideelle for de mange tropiske og subtropiske planter i samlingen.
Resten af Botanisk Have og Statens Naturhistoriske Museum er åbent som sædvanligt. Under lukningen af Palmehuset tilbyder vi 30% rabat på museumsbilletter købt i museets fysiske billetsalg.
Palmehuset i Botanisk Have
Indgang til Palmehuset
Udgang
Her ender din oplevelse i Palmehus-komplekset.
Vandplanter og mangrove
Denne sektion af Palmehuset er hjemsted for vand- og sumpplanter, overvejende fra tropiske egne. Fælles for alle arter er, at de lever i vand eller flyder på vandoverfladen. Særligt værd at bemærke er mangrovetræerne, hvis karakteristiske stylterødder gør dem i stand til at leve i områder med store tidevandsforskelle.
Selvom den ikke er en vand- eller sumpplante, er husets måske mest spektakulære indbygger den gigantiske ligplante Amorphophallus titanum. Når planten en sjælden gang i mellem blomstrer, stinker den af et rådnende ådsel, hvilket tiltrækker bestøvende insekter.
Varme subtroper
Denne sektion af Palmehuset genskaber de frodige vækstforhold, der findes i varme subtropiske egne og tropiske bjergegne.
Mange planter af global økonomisk betydning vokser her, såsom daddel-palmen, kaffe, kanel, avocado og en række citrusarter.
Tropisk regnskov
Den store kuppel i midten af Palmehus-komplekset indeholder en usædvanligt stor og videnskabelig vigtig samling af koglepalmer. En af dem er fra 1824 og er en af de højeste under glas i Europa.
Figentræerne (Ficus) er en anden værdifuld samling, hvor det ældste eksemplar er fra 1860erne.
Kæmpebambus, Dendrocalamus giganteus, vokser i den sydøstlige del af drivhuset. Med en vækst på op til 40 cm om dagen kræver den beskæring flere gange om året,
og engang voksede den ud gennem glastaget!
Den lille skulptur 'Maske' (1977) af den danske skulptør Sonia Ferlow Mancoba gemmer sig mellem planterne.
Tørre tropiske egne
Mange af planterne i denne sektion af Palmehuset er populære stueplanter (eks. usambaraviolerne), men drivhuset indeholder også flere planter, der er meget ubehagelige at røre, så pas på! Nogle arter er i familie med brændenælden, men har meget stærkere gift, og berøring kan forårsage smerte flere måneder efter.
Drivhusets nordside er hjemsted for en samling af bregner, herunder store eksemplarer af hjortetaksbregner, der hænger ned fra taget.
Middelhavshuset
Denne sektion af Palmehuset huser en vigtig samling subtropiske planter, overvejende fra områder med vinterregn og sommertørke, såsom Middelhavsområdet i Europa, Sydafrika og det sydvestlige Australien.
Her kan du finde almindeligt udbredte træer såsom oliven, eucalyptus og jordbærtræ, men også sjældne og unikke arter fra Australien. En af disse, Wollemia nobilis, var anset for at være uddød, indtil en lille gruppe af disse nåletræer blev opdaget i en utilgængelig bjergkløft i Wollemi Nationalparken i 1994.
På sydsiden af væksthuset finder du en interessant samling af kødædende planter i sikker forvaring i deres egen lille vitrine.
Kaktus- og sukkulenthuset
Væksthuset er en del af Palmehus-komplekset og kræver billet. Dette hus genskaber det tørre miljø, som sukkulenter er tilpasset til, selvom andre plantetyper også trives her.
Højdepunkter i huset inkluderer eksemplarer af verdens største kaktus, de spiselige kaktusfigner og guldkuglen fra Mexico, der vokser i lava i 1400 meters højde.
Sommerfuglehuset
I Sommerfuglehuset flakser farverige sommerfugle rundt blandt passionsblomster og ananasplanter. Her kan du opleve sommerfuglenes liv og forvandling på allernærmeste hold.
Væksthuset er en del af Palmehus-komplekset og kræver billet.
Billetsalg
Her kan du købe billet til Palmehuset (inkl. Sommerfuglehuset) og museet.
Mundfryds kaffevogn
Serverer forfriskninger under åben himmel i sommerhalvåret. Åben afhængigt af vejret.
Toilet
Middelhavshuset er midlertidigt lukket grundet renovering
Trappen er lukket
Adgang går via billetsalget for enden af Palmehuset.
Trappen er lukket
Adgang går via billetsalget i den anden ende af Palmehuset.
Vi renoverer stierne i Botanisk Have
De eksisterende stier i Botanisk Have skal istandsættes for at kunne håndtere og forbedre tilgængeligheden for havens mange besøgende. Samtidig har en regnvandssimulation vist, at der er behov for at sikre en bedre afvanding af stierne i tilfælde af kraftige regnskyl, som det desværre tyder på, at vi vil opleve flere af i fremtiden.
For at haven kan holde åben for gæster i hele istandsættelsesperioden, forløber renoveringen over flere etaper frem til slutningen af 2025. De første etaper er veloverstået, og vi går hen over vinteren ind i de sidste etaper af projektet. Det betyder, at indgangen til haven gennem gården ved Statens Naturhistoriske Museum, området omkring Formidlingsvæksthuset, Palmehuset og Sommerfuglehuset vil være spærret af i perioder frem til september 2025.
Vi opdaterer løbende kortet over Botanisk Have nedenfor, så du altid kan orientere dig inden og under dit besøg, ligesom at ekstra skiltning i haven vil lede besøgende på rette vej.
Botanisk Have er en del af Statens Naturhistoriske Museum og adskiller sig markant fra andre parker i storbyen ved at være et levende museum med forskning, formidling, undervisning og naturbevarelse som hovedopgaver. På grund af havens historie og bevaringsværdi går vi forsigtigt til værks for at passe på de sjældne planter og den fredede have, som har ligget på Østervold siden 1874.
Indgang / udgang
Adgang til museet og til Botanisk Have.
Indgang / udgang
Passage mellem museet og Botanisk Have
Statens Naturhistoriske Museum
Oplev de historiske Mineralsale og skiftende særudstillinger. Kræver billet eller årskort.
Palmehuset - lukket 9. - 23. januar
Kræver billet eller årskort.
Bemærk, at Palmehuset er ekstraordinært lukket 9. - 23. januar grundet renovering.
Victoria-drivhuset
Ikke åbent for publikum.
Formidlings-væksthuset
Åbent i forbindelse med særlige aktiviteter og workshops. Formidlingsvæksthuset kan også lejes til private arrangementer.
Staudekvarteret
Stenhøjene
Studer havens samling af alpine planter og nyd udsigten fra toppen af stenhøjene.
Rhododendron-kvarteret
Nyetableret område, som er under udvikling.
Bryggen
Dansk Kvarter
Observatoriehøjen
Fra Observatoriehøjen er der en smuk udsigt over byens tårne og spir. Det gamle observatorium er kun åbent for publikum i forbindelse med særlige events.
Billetsalg
Her kan du købe billetter og årskort til Statens Naturhistoriske Museum og Palmehuset inkl. Sommerfuglehuset.
Billetsalg
Her kan du købe billetter og årskort til Statens Naturhistoriske Museum og Palmehuset inkl. Sommerfuglehuset.
Mundfryds kaffevogn
Serverer forfriskninger under åben himmel i sommerhalvåret. Åben afhængigt af vejret.
Café
Toilet
Handicapvenligt toilet
Toilet
Handicapvenligt toilet