Nina Rønsted i spidsen for den naturhistoriske fortælling
Egentlig er hun uddannet farmaceut, men en ph.d. inden for lægemiddelplanter førte i 2002 Nina Rønsted helt væk fra medicinen og ind i botanikkens og naturens verden. Nu, efter ansættelser som botaniker, forsker og leder i botaniske haver og museumsverdenen i både ind- og udland, skal hun som den første botaniker stå i spidsen for Statens Naturhistoriske Museum, der er en del af Københavns Universitet.
Nina Rønsted kender museet godt fra tidligere ansættelser, og siden 1. maj i år har hun været konstitueret som direktør. Den største opgave i de kommende år bliver at forberede og gennemføre flytningen til en helt ny museumsbygning.
”Statens Naturhistoriske Museum er resultatet af en sammenlægning i 2004 af Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have, men det er først nu vi bliver samlet på samme adresse. Vi får 7.000 kvadratmeter nye udstillingsgallerier, hvor vi skal formidle naturhistorie, så det både er spændende og giver vores gæster noget med hjem. Vi skal give folk lyst, viden og handlekraft til at passe på naturen,” siger Nina Rønsted og udpeger i samme åndedrag museets to andre hovedopgaver, at passe på de nationale naturhistoriske samlinger og forske i naturhistorie og biodiversitet:
”Vi skal udvikle gode metoder til at digitalisere vores samling på 14 millioner genstande indsamlet gennem mere end 400 år. En digitalisering demokratiserer vores samling og styrker forskningsinfrastrukturen, så forskere både i Danmark og resten af verden let kan få et overblik over samlingerne og den information, som de indeholder om vores fælles naturhistorie,” siger Nina Rønsted og fortsætter:
”Vi skal også arbejde videre med Citizen Science, hvor vi sammen med engagerede borgere indsamler data og får et samlet overblik over hvordan det står til med Danmarks natur i dag. Sammen med forskningen kan det bruges til at kvalificere vores viden om biodiversitet og understøtte naturbevaring i Danmark.”
”Og endelig skal vi bruge Botanisk Have endnu mere aktivt end i dag. Her midt i København findes 8.000 forskellige plantearter fra hele verdenen, hvoraf mange er udryddelsestruede i naturen. Botanisk Have kan derfor bidrage til arbejdet med både dansk og international naturbevaring.”
De mange opgaver kan ikke løses uden fagligt dygtige og engagerede medarbejdere, og det ligger den nye direktør meget på sinde, at opgaverne løses med respekt for den enkelte medarbejder og arbejdsmiljøet.
”Museets medarbejdere er meget dedikerede og giver derfor også ofte mere af sig selv og deres tid, end det er rimeligt at forvente. Nu står vi med en stor opgave og skal formidle en fælles naturhistorisk arv. Det skal være sjovt at være en del af den proces, og vi skal sikre, at alle kan være med hele vejen,” siger Nina Rønsted.
For Katrine Krogh Andersen, dekan på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, er Nina Rønsted den helt rette til at lede et nationalt museum under forandring.
”Nina Rønsted er både en anerkendt forsker og en opmærksom, samarbejdende og handlekraftig leder, der er optaget af at finde løsninger og muligheder i samarbejde med både medarbejdere på museet og det øvrige KU, samt aktører i såvel Danmark som udlandet. Det er der brug for, når de store opgaver på museet skal gennemføres og når museet skal leve op til sine forpligtelser som hovedmuseum for naturhistorie i Danmark. Nina har gjort en stor og overbevisende indsats som konstitueret direktør og jeg er sikker på, at museets videre udvikling er i rigtigt gode hænder med hende som direktør,” siger Katrine Krogh Andersen.