Smukke og tankevækkende fotos der ændrer verden
Også i år viser billederne fraWildlife Photographer of the Year naturens skønhed og mangfoldighed.
Men ud over at vise eksempler på en smuk og forunderlig natur, viser en del af billederne i udstillingen også, hvordan mennesket er ved at fjerne livsgrundlaget for stadig flere arter i naturen.
- For år tilbage viste det gode naturfoto, hvor smuk, forunderlig og til tider også brutal, naturen er. I dag er det ikke det eneste fokus for udstillingens fotos. Wildlife Photographer of the Year er et meget vigtigt vidnesbyrd om de problemer, vi skaber, for både dyr og planter: Derfor er en udstilling som denne så vigtig for vores forståelse for, hvor meget vi faktisk presser naturen, og i stadig stigende grad ødelægger livsvilkårene for en masse arter, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.
- Problemet med næringsstofbelastning af vandområder kendes fra rigtig mange steder i verden – ikke mindst her i Danmark. Når man pumper store mængder spildevand fra byer og fabrikker ud, eller når gødningsstoffer fra landbruget siver ud i søer, fjorde, vandløb og i havet, kan alger op blomstre voldsomt og resulterer i iltsvind der dræber alt andet liv. I nogle tilfælde har vi opblomstringer af særligt giftige alger, der kan overtage når næringsstofferne er mange. Giftige alger kan slå de landdyr ihjel som drikker af vandet i påvirkede vandreservoirs, fortæller Anna Junker Olesen, der er ph.d.-studerende på Statens Naturhistoriske Museum, med speciale i giftige alger.
Andre fotos viser, hvordan mennesket presser dyrene på deres leveområder.
Konkurrencen bag udstillingen blev oprindelig startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine. Den havde tre kategorier og bestod af omkring 600 indsendte billeder. I 1984 blev konkurrencen, som den er kendt i dag, skabt, og den tilrettelægges nu af Natural History Museum i London.
Konkurrencen er vokset kraftigt gennem årene, og i år skulle juryen gennemgå næsten 40.000 billeder indsendt af naturfotografer fra 93 forske lande.
Ud over de 100 udstillede billeder valgt af juryen udpeger Natural History Museum i London yderligere 25 billeder til en global offentlig afstemning. Her kan alle være med til at stemme på deres favorit til People’s Choice Award. Mere information følger.
- De to billeder erslående eksempler på, hvordan dyrene forsøger at indrette sig efter klimaforandringerne, og hvordan deres plads i naturen hele tiden bliver presset af mennesket, fortæller Anders Tøttrup, vicemuseumschef. Han leder Statens Naturhistoriske Museums arbejde med inddragelse af befolkningen i undersøgelser af, hvordan det står til med den danske natur.
- De problemer, som vi oplever i Wildlife Photographer of the Year, kender vi også alt for godt i Danmark, hvor biodiversiteten har det rigtigt dårligt. Vi er vidne til, at en helt uhørt mængde arter – både planter og dyr – forsvinder for os for altid. Derfor er denne udstilling så vigtig for vores forståelse af naturen, og hvordan vi påvirker den på godt og ondt, siger Anders Tøttrup.
Konkurrencen bag Wildlife Photographer of the Year startede i 1965. Den blev hurtigt førende inden for naturfotos, og i dag bliver den kaldt for naturfotografernes Oscar.
- Flere af billederne har gennem tiderne været med til at få givet bedre beskyttelse til dyrene, fordi de satte fokus på et særligt problem. Jeg er derfor overbevist om, at flere af årets centrale billeder kommer til at skabe debat, som i sidste ende fremtvinger handling, fortæller zoolog og naturfotograf Mogens Trolle. Han arbejder med formidling af naturen på Statens Naturhistoriske Museum. Han har bl.a. vundet en pris i Wildlife Photographer of the Year, og hans fotos har deltaget i flere internationale fotoudstillinger.
Udstillingen kan ses på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København fra fredag den 25. november 2022 til den 27. august 2023.