Hvem byggede pyramiderne?
Foredrag med Vin & Videnskab
Vi kender navnene på kongerne, der lod de ikoniske pyramider i Giza sydvest for Cairo opføre for 4600 år siden. Men hvem byggede rent faktisk disse enorme monumenter? Det omdiskuterede spørgsmål har drevet den verdensberømte amerikanske egyptolog Mark Lehners forskning i over 30 år.
Han og hans kollegaer opdagede 'Pyramidernes Forsvundne By', en stor bebyggelse, hvor folk boede og arbejdede, mens de opførte pyramiderne. De har brugt 37 år på at udgrave og kortlægge denne bebyggelse. I dette foredrag vil Mark Lehner fortælle om de mest betydningsfulde fund og erkendelser, der har ført til en bedre forståelse af pyramidebyggerne og deres liv i oldtidens Egypten.
I januar 2024 rejste professor i arkæologi Søren Michael Sindbæk som del af et dansk forskerteam til Egypten for at deltage i Mark Lehners The Giza Plateau Mapping Project. De blev involveret qua deres ekspertise i brugen af avancerede 3D-laserscanninger på arkæologiske udgravninger, teknikker de havde udviklet og forfinet ifm. undersøgelser af vikingetidens Ribe.
I Giza var deres opgave at kortlægge pyramidebyggernes arbejdsspor i klippefladen omkring den største af alle de egyptiske pyramider, Khufupyramiden (også kaldet Keopspyramiden), for at bidrage til opklaringen af, hvordan det gigantiske bygningsværk blev til. Søren Michael Sindbæk vil berette om ekspeditionen og lette sløret for, hvilke redskaber og teknikker pyramidebyggerne brugte for 4600 år siden i forbindelse med planlægningen og påbegyndelsen af Khufupyramiden.
Mark Lehner (USA)
Egyptolog, præsident for Ancient Egypt Research Associates
Mark Lehner er en amerikansk egyptolog, der har bedrevet arkæologisk forskning i Egypten siden 1970’erne. Hans forskning har især fokuseret på Gizapyramiderne og Sfinksen, og han betragtes som en af verdens førende eksperter i disse. Han er direktør og præsident for NGO’en Ancient Egypt Research Associates (AERA), leder af The Giza Plateau Mapping Project og tilknyttet Institute for the Study of Ancient Cultures, University of Chicago. Han er forfatter til talrige bøger om pyramiderne, bl.a. The Complete Pyramids (1997), Giza and the Pyramids (2017, med Zahi Hawass) og The Red Sea Scrolls (2022, med Pierre Tallet), og har optrådt hyppigt i dokumentarudsendelser om emnet.
Søren Michael Sindbæk
Professor, arkæolog, vicecenterleder
Søren Michael Sindbæk er ph.d. og professor i historisk arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Han er en af Danmarks ledende eksperter i vikingetiden og har bl.a. beskæftiget sig med vikingetidens globale maritime handelsnetværk og arkæologien i vikingetidens Ribe. I 2013 var han med til at finde og udgrave en ny trelleborg, Borgring, ved Køge. Medstifter og vicecenterleder af Danmarks Grundforskningsfonds Centre for Urban Network Evolutions, der bl.a. udvikler nye feltarkæologiske metoder. I 2023 indledte han med et dansk team et samarbejde med Ancient Egypt Research Associates om feltarbejde i Giza, Egypten. Forfatter til en stribe bøger, deriblandt Trelleborg (2024) og Verden i Vikingetiden (2014).
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.