1909

Palmer og prestige: Kunst- og plantesamlinger i kolonitidens skygge

I denne korte forelæsningsrække, bestående af to forelæsninger suppleret af guidede ture på hhv. Glyptoteket og i Københavns Botaniske Have, udfoldes tidens tanker om museumsrummet som samfundsdannende projekt.

Private indsamlinger af kunst var i tiden omkring år 1900 et prestigefyldt projekt, som i Danmark var karakteriseret af indsamlere som bryggerigiganten Carl Jacobsen (1842–1914), hvis samling siden har været vist frem i Glyptotekets storslåede sale.

Carl Jacobsens private samling af samtidens danske og franske skulpturer fik i 1906 selskab af hans samling af antikke værker fra Egypten, Rom og Grækenland. I forbindelse med Hack Kampmanns (1856–1920) udvidelse af Glyptoteket, der stod færdig i 1906, blev Vilhelm Dahlerups (1836–1907) eksisterende bygning fra 1897, suppleret af en kuppel i glas og stål, under hvilken en vinterhave fik plads: 

”Vi Danske har meget mere Forstand paa Blomster end paa Kunstværker, og jeg tænker mig, at det Grønne om Vinteren kan drage Folk herind, og naar de da ser paa Palmerne, falder der maaske ogsaa en Tanke af til Statuerne”, sagde Carl Jacobsen om Vinterhaven og supplerede dermed Københavns Botaniske Haves victorianske Palmehus med endnu et prægtigt åndehul.

Palmehuset, der med Carl Jacobsens far, brygger J.C. Jacobsen (1811–1887), som en af drivkræfterne bag byggeprojektet, blev opført i 1872–74. Det var inspireret af Londons Crystal Palace, bygget til Verdensudstillingen i 1851 og husede i lighed hermed verden under sin kuppel. I dette tilfælde en verden af grønne og frodige planter, som Københavns borgere nu kunne nyde synet af på daglige ture gennem den botaniske have.

Over to torsdage udfoldes tankerne bag disse prestigeprojekter, der sættes i samfundsmæssig og kulturpolitisk kontekst: Foruden at bringe skulpturel skønhed og grøn frodighed til folket, var Glyptoteket og Botanisk Haves samlinger af kunst og natur nemlig også eksempler på private mæceners selvpositionering i en verden, der var præget af imperial udnyttelse og fremstillinger af Europa som den eneste rette civilisation.

Første gang besøger vi Glyptoteket, anden gang besøger vi Botanisk Have.

Praktisk information

Varighed: 2 timer.

Undervisningsgange: Torsdag 20. marts og 27. marts.

Sted: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, 1556 København K.

Rundviser: Vibe Nielsen, post.doc. og ph.d. ved Københavns Universitet.

Om Botanisk Have – et levende museum

Botanisk Have er et grønt åndehul i hjertet af København, som inviterer til fordybelse i naturens verden. Haven blev anlagt i 1874 efter en haveplan fra Landskabsgartner H.A. Flindt og siden renoveret i 2012 af Landskabsarkitekt Jens Hendeliowitz, der bl.a. er kendt for istandsættelserne af slotshaverne ved Fredensborg og Frederiksborg samt Kongens Have i København.

Den gamle have er en del af Statens Naturhistoriske Museum og adskiller sig markant fra andre parker i storbyen ved at være et levende museum med forskning, formidling, undervisning og naturbevarelse som hovedopgaver.