Rummet og livet
Foredrag med Vin & Videnskab
ONSDAG 21.05.2025 kl. 19.00–21.15
For at livet kan opstå, skal de nødvendige ingredienser være til stede. Et af de helt store spørgsmål inden for astrokemien i dag er, om det er muligt, at livets molekylære byggesten – aminosyrer, DNA-baser, sukre og fedtsyrer – kan dannes i de selvsamme gigantiske støv- og gasskyer, hvor stjernerne og planeterne fødes. Til overraskelse har man opdaget over 200 slags molekyler herude. Men hvor komplekse kan molekyler blive under de ultralave temperaturer og tryk i det interstellare rum? Det er professor og centerleder Liv Hornekær ved at undersøge.
I laboratoriet forsøger hun at genskabe vilkårene, der findes ude i universet, med temperaturer helt ned til ti grader fra det absolutte nulpunkt. Og så studerer hun vha. uhyre avanceret teknologisk udstyr og nyskabende metoder de fysiske og kemiske reaktioner, der kan forekomme på overfladen af bittesmå støvkorn under disse ekstreme forhold. Det kæmpe perspektiv i Liv Hornekærs forskning er, at hvis det rent faktisk viser sig, at livets basale byggeklodser kan dannes i det kosmiske støv, så betyder det, at forudsætningerne for livets opståen kan være til stede alle steder i universet.
I juli 2024 udsendte NASA en pressemeddelelse, der fortalte, at mars-roveren Perseverance havde fundet, hvad der potentielt kunne være geologiske spor efter forhistorisk mikroskopisk liv på Den Røde Planet. Danmark havde en vigtig finger med i spillet i den opdagelse. For monteret på robotkøretøjet er der udstyr produceret af DTU Space, der spiller en central rolle både i roverens navigation og søgen efter beviser for, at der engang har været liv på Mars, såkaldte biosignaturer.
Lektor fra DTU Space David Arge Klevang Pedersen har stået i spidsen for at udvikle det danske udstyr, nærmere bestemt dele af PIXL-instrumentet, som har til formål at undersøge mineraler og krystalstrukturer i klipperne på Mars’ overflade. Som følge af sin store indsats er han blevet udnævnt til Co-investigator af NASA Jet Propulsion Laboratory, som er den højeste position, en ikke-amerikansk forsker kan opnå på en NASA-mission. I dette foredrag vil David fortælle om Perseverance-missionen og det danske udstyr ombord og præsentere de nyeste fund og erkendelser fra jagten på biosignaturer på Mars.
Bag om foredragsholderne
Liv Hornekær
Liv Hornekær er professor og leder af Center for Interstellar Katalyse (InterCat) på Aarhus Universitet. Hun er en eksperimentalfysiker, der arbejder inden for nanoteknologi og astrokemisk forskning. Hun har som en af få forskere hele tre gange modtaget store bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC). I 2016 vandt hun den prestigefyldte EliteForsk-pris. Hun er medlem af Videnskabernes Selskab.
David Arge Klevang Pedersen
David Arge Klevang Pedersen er ph.d. og lektor på DTU Space. Han har været projektleder på udviklingen af centrale dele af PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) og er medlem af NASA’s PIXL Science Team. Vinder af Videnskabsprisen 2023 fra Ingeniørforeningen IDA for ”et enestående bidrag med forskning og avanceret teknologi til NASA's Mars 2020-mission”. Sideløbende med arbejdet med at analysere PIXL-instrumentets data har David Arge Klevang ydet bidrag til European Space Agencys (ESA) PROBA-3 mission.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.