Ringmærkningen

Blåmejse
Ringmærkning er et vigtigt redskab til forståelse af fugles biologi. Finder du en ringmærket fugl, vil vi meget gerne høre om det. På den måde kan du hjælpe fuglene i Danmark.

Hvis du finder en ringmærket fugl og sender oplysningerne til os, hjælper du museet med at indsamle vigtig viden om fuglens trækruter, levealder og dødsårsag. Det kræver intet bestemt kendskab til naturen at observere, finde og genmelde ringmærkede fugle.

Vi kan bruge oplysningerne fra fugleringen uanset, om fuglen er levende, død, skadet eller syg. Er fuglen død, modtager vi gerne hele fuglen hvis muligt. Er fuglen levende, kan du blot aflæse fugleringen og sende oplysningerne til os. Så er du med til at passe på de danske fugle.

Størsteparten af ringmærkningen i Danmark udføres af knap 200 frivillige og engagerede ringmærkere, men der er også flere danske og udenlandske forskere iblandt. Mange ringmærkere er organiseret i lokale ringmærkergrupper, og ringmærkerne har deres egen forening.

Tak til...

Ringmærkningen samarbejder med Miljøstyrelsen og EURING (The European Union for Bird Ringing).

/
6

Hvorfor ringmærker vi?

En let metalring med et løbenummer og en adresse omkring en fugls ben kan på en pålidelig og harmløs måde frembringe værdifulde informationer om fuglenes biologi. Hvert eneste genfund af en ringmærket fugl giver viden om fugles trækruter, levealder og dødsårsager.

Hvad er ringmærkning?
Hør mere om hvad ringmærkning er, fortalt af Anders Tøttrup, vicemuseumschef for forskning og sektionsleder for Videnskab og Samfund på Statens Naturhistoriske Museum.
1:11 min.