For at kunne besvare dette spørgsmål arbejder klimaforskerne på højtryk for at indsamle alle tilgængelige data om isen på Grønland, bl.a. ved at sammenligne historiske flyfotos og moderne satellitfotos af de grønlandske gletsjere. Nu kan også gymnasielever prøve kræfter med metoden.
Med ICE FRONTIERS kan eleverne online opmåle og sammenligne grønlandske gletsjere i fortid og nutid. Materialet er målrettet Naturgeografi B + C og Geovidenskab A i gymnasiet.
ICE FRONTIERS findes endvidere i en engelsk udgave.
Du kan kontakte skoletjenesten på denne formular.
Har du tekniske spørgsmål, så kontakt Mediafarm på contact@mediafarm.dk eller på 32 13 46 09
- Måleprogram – et interaktivt GIS-lignende værktøj
- Film – der guider og inspirerer til brug af materialet
- Lærervejledning og inspirationsmateriale til lærerne
Måleprogrammet er udviklet til PC og Mac, og optimeret til Chrome, Safari og Microsoft Edge.
ICE FRONTIERS er støttet Lundbeck fonden og Børne- og
Undervisningsministeriet.
Information til læreren
Her kan du læse mere om forskningen, metoderne, data og gletsjerne i ICE FRONTIERS.
I denne artikel gennemgås de forsknings- og målemetoder som forskerne anvender til at indsamle data om de grønlandske glestjere og Indlandsisen.
Om forsknings- og målemetoderne i ICE FRONTIERS
I denne artikel beskrives de seks gletsjere der indgår i ICE FRONTIERS materialet, og der gives eksempler på datasæt for de enkelte gletsjere.
Bemærk, at der i selve måleprogrammet er en trin-for-trin-guide der hjælper dig godt i gang.
ICE FRONTIERS undervisningsmaterialet bygger på den aktuelle klimaforskning på Section for GeoGenetics. Her har vi samlet baggrundsmateriale i form af film og artikler om forskningen.
Indlandisen smelter - har den altid gjort det?
I videoen fortæller postdoc Anders Anker Bjørk om forskningen i den grønlandske indlandsis - og bl.a. om hvordan forskerne benytter billeder og data fra satellitter.
Link til videoen på youtube her.
Indlandsis på retur
I dette temanummer af Polarfronten, "Grønland på smeltepunktet", kan man bl.a. læse artiklen "Indlandsis på retur" om forskernes brug af flyfotos, satellitter og ubemandede målestationer i deres arbejde med at kortlægge isens tilbagesmeltning.
Indlandsisen - før og nu
I dette temanummer af Geoviden, "Indlandsisen - før og nu", kan man bl.a. læse om hvordan historisk materiale fra gamle ekspeditioner kan kaste lys over fortidens - og nutidens - klima på Grønland.