Fra stjernestøv til beboelige planeter
Foredrag med Vin & Videnskab
Vores eget solsystem blev født for omkring 4,57 milliarder år siden ud af en sky af gas og støv.
Hvordan startede det hele? Hvordan kommer man fra støvkorn med omtrent samme størrelse som partiklerne i cigaretrøg til de planeter og måner, vi kan observere i Solsystemet i dag? Hvad skal der til, for at beboelige vandplaneter som Jorden kan opstå? Og hvor kommer de komplekse organiske molekyler, der udgør livets byggesten, fra?
Det får man en bedre og bedre forståelse af, ikke mindst takket være den banebrydende forskning, der netop i disse år foregår i København på Center for Star and Planet Formation (StarPlan) og Niels Bohr Institutet.
I dette foredrag vil fem prominente forskere fra StarPlan og Niels Bohr Institutet udrulle Solsystemets store "skabelsesberetning" baseret på de allernyeste forskningsresultater.
Professor Anja C. Andersen introducerer vores solsystem, som det ser ud i dag, og beretter om, hvor det fysiske ”bevismateriale”, som forskere undersøger for at forstå Solsystemets evolution, kommer fra.
Professor Jes Kristian Jørgensen giver indblik i, hvordan planetsystemer opstår og deres tidlige udviklingsfaser.
Professor Anders Johansen fortæller om, hvordan jordlignende planeter dannes og bliver beboelige.
Adjunkt Elishevah van Kooten beretter om, hvordan Jorden via meteoritter kan have modtaget såkaldte præbiotiske molekyler, der er nøglen til at starte liv på en planet.
Professor og leder af StarPlan Martin Bizzarro giver svaret på, hvor vandet i den indre del af vores solsystem kommer fra.
Bag om foredragsholderne
Anja C. Andersen
Professor, forfatter
Anja C. Andersen er professor ved Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Hun har speciale i det kosmiske støv, der er udgangspunktet for dannelsen af planetsystemer, og forsker særligt i, hvor dette støv kommer fra. Hun er forfatter til en stribe bøger om universet og har vundet talrige priser for sin formidling, bl.a. Rosenkjærprisen og Forskningskommunikationsprisen.
Jes Kristian Jørgensen
Professor
Jes Kristian Jørgensen er professor ved Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Han forsker i processerne ved dannelse af stjerner og planeter. Han er særligt interesseret i fysikken og kemien i støvet og gassen omkring stjerner i deres tidligste stadier og prøver at finde svar på, hvornår protoplanetare skiver bliver til, og hvad deres indhold er af vand og komplekse organiske molekyler.
Anders Johansen
Professor
Anders Johansen er professor ved StarPlan, Globe Institute, Københavns Universitet. Han er ekspert i at lave computersimuleringer af, hvordan planeter og asteroider dannes omkring Solen og andre stjerner. Han er særligt kendt for at have udviklet de to teorier streaming instability og pebble accretion, der har givet nye indsigter i, hvordan planetsystemer opstår. Han har vundet adskillige priser for sin forskning.
Elishevah van Kooten
Kosmokemiker
Elishevah van Kooten er en prisvindende hollandsk kosmokemiker og tenure-track adjunkt ved StarPlan, Globe Institute, Københavns Universitet. Hun forsker i Solsystemets dannelse gennem undersøgelse af meteoritter. Hun leder en forskningsgruppe, der arbejder på at forstå, hvordan Jorden og andre beboelige planeter via mikrometeoritter kan modtage komplekse organiske molekyler, som er helt afgørende for livets opståen.
Martin Bizzarro
Professor, grundlægger af Starplan
Martin Bizzarro er en canadiskfødt professor ved Globe Institute, Københavns Universitet. Han er grundlægger og leder af Center for Star and Planet Formation (StarPlan). Hans forskning fokuserer på at forstå vores solsystems tidligste evolution igennem undersøgelse af meteoritter vha. højt avancerede måleinstrumenter. Han har bl.a. gjort sig bemærket igennem studier, der har vist, at Mars en gang var dækket af et dybt hav.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.