Jordens voldsomste kræfter – vulkaner og jordskælv
Foredrag med Vin & Videnskab
Vulkanudbrud og jordskælv er de voldsomste tegn på, at vi lever på en geologisk aktiv planet under konstant metamorfose. To af Danmarks førende specialister i hhv. vulkaner og jordskælv vil give indblik i, hvad videnskaben hidtil har afsløret om fænomenerne, og hvordan denne viden kan bruges til gavn for menneskeheden.
”Johanne Schmith forbereder verden på det næste store vulkanudbrud. Hendes forskning kan redde menneskeliv og spare flytrafikken for milliarder”, skrev Information i en artikel i 2018. Vulkanolog Johanne Schmith har netop tilbragt fire år på Hawaiian Volcano Observatory og før det en årrække med at studere vulkaner i Island. Hun har været involveret i overvågningen af flere vulkaner, hvilket har ført hende på missioner i helikopter og firhjulstrækker op ad vulkaner i udbrud. Vi skal med i felten og laboratoriet.
Når der er kraftige jordskælv rundt omkring i verden, er det ofte jordskælvsforsker Tine B. Larsen, der udtaler sig som ekspert i de hjemlige medier. Hun har i over 25 år været en del af tjenesten under De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, der har til opgave at overvåge klodens jordskælv. Man har endnu ikke knækket koden til at forudsige jordskælv, men ikke desto mindre kan jordskælvsforskningen spille en vigtig rolle i at forebygge ødelæggelser.
Bag om foredragsholderne
Johanne Schmith
Vulkanolog, PH.D.
Johanne Schmith er ph.d. i fysisk vulkanologi og har desuden en baggrund i geovidenskab, geologi og geofysik. Hun har brugt en årrække på at forske i vulkaner i Island og på Hawaii, bl.a. fire år på Hawaiian Volcano Observatory under U.S. Geological Survey. Hun har været involveret i overvågningsmissioner af udbrud fra vulkanerne Kīlauea, Mauna Loa og Bárðarbunga og har derudover forsket i eksplosive vulkanudbrud, og i hvordan gamle vulkanske askelag kan forvandles til gigantiske askeskyer.
Tine B. Larsen
Seismolog, PH.D.
Tine B. Larsen er ph.d. i seismologi og har derudover en baggrund i geofysik og fysik. Hun er seniorforsker i seismologi ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). I mere end 25 år har hun arbejdet med forskellige aspekter af seismologi som en del af tjenesten, der overvåger jordskælv i og fra Danmark og Grønland. Hun har i de senere år arbejdet med anvendelse af seismologiske metoder til bl.a. overvågning af kritisk infrastruktur til sikker anvendelse af undergrunden i den grønne omstilling.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.