Plastik og videnskab
Foredrag med Vin & Videnskab
Globalt producerer vi hvert år 400 millioner tons plastik. Kun 10 % genbruges; langt størstedelen ender som skrald. Og plastikken spredes overalt på kloden. Naturen og endda vores egen krop er fuld af mikroplastik.
Denne aften er dedikeret til forskning i plastik. Hvad ved vi? Og hvad kan vi gøre for at løse plastforureningskrisen?
Seniorforsker i plastforurening Nanna B. Hartmann vil gøre status på, hvor galt det står til med plastikforurening i miljøet herhjemme, og hvilke konsekvenser det har. Det skal handle både om det synlige plastikskrald og det mikroskopiske mikro- og nanoplast. Vi skal bl.a. præsenteres for resultaterne af danske undersøgelser af mikroplast i havet og i vores drikkevand.
Forskere har påvist mikroplastik i menneskers blod, lunger, tarmvæg, afføring og modermælk. Men hvor skadeligt er det for os? Det er der endnu kun relativt få studier, der har undersøgt. Læge og forskningsleder Kristine Højgaard Allin vil give et overblik over, hvad man indtil videre ved om mikroplastiks påvirkning af vores helbred.
Vi hører tit om genbrug af plastik og har lært at sortere vores eget plastikaffald. Men kun en lille del af plastikken bliver rent faktisk genanvendt. Der er således et kæmpe behov for at udvikle bedre systemer og teknologier til at genudnytte plastik, ikke mindst i industrien. Netop det arbejder civilingeniør og seniorprojektleder Søren Haack for. Vi skal høre om, hvad der rør sig på området i Danmark.
Et af de helt store problemer ifm. genbrug af plastik er, at der mangler metoder til at nedbryde en del af plastiktyperne effektivt. Det har professor i nanobioteknologi og centerleder Daniel Otzen sat sig for at gøre noget ved. Han står i spidsen for et projekt, der undersøger bakterier i plastikforurenede miljøer. Håbet er at finde bakterier, som producerer enzymer, der kan nedbryde plastik, og som kan bruges til at udvikle bæredygtige løsninger på plastforureningskrisen.
Bag om foredragsholderne
Nanna B. Hartmann
Miljøingeniør, seniorforsker, ph.d
Nanna B. Hartmann er miljøingeniør og ph.d. i økotoksikologi af nanomaterialer. Hun er ansat som seniorforsker i plastforurening på DTU Sustain (Institut for Miljø- og Ressourceteknologi). Hun forsker i mikro- og nanoplast i miljøet, bl.a. i hvordan forskellige plasttyper nedbrydes, transporteres og påvirker deres omgivelser. Målet er at kunne give vigtige informationer til producenter, lovgivere og andre relevante parter for at fremme mere bæredygtige produktions- og anvendelsesmetoder for plast i fremtiden.
Kristine Højgaard Allin
Epidemiolog, læge, Forskningsleder
Kristine Højgaard Allin er epidemiolog, læge og ph.d. og ansat som lektor og forskningsleder på grundforskningscenteret PREDICT, Aalborg Universitet. Hun forsker i de inflammatoriske tarmsygdomme Crohns sygdom og colitis ulcerosa. Med udgangspunkt i de nationale danske sundhedsregistre undersøger hun miljøfaktorers betydning for sygdommenes opståen og effekten af medicinske og kirurgiske behandlinger af dem. Hun er ved at starte et forskningsprojekt, der undersøger den eventuelle rolle af mikroplastik på Crohns sygdom.
Søren Haack
civilingeniør, ph.d
Søren Haack er civilingeniør og ph.d. og ansat som seniorprojektleder på Teknologisk Institut, Miljøteknologi - Produkt & Materialekemi. Han arbejder som projektleder og projektskaber i større innovationsprojekter med fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi i samarbejde med virksomheder og andre vidensinstitutioner. Han er projektleder på projektet Cirkulær Industriplast, der involverer en række af Danmarks største virksomheder og har ambition om at øge genanvendelsen af plastik herhjemme med mindst 20 % inden 2025.
Daniel Otzen
professor i nanobioteknologi
Daniel Otzen er professor i nanobioteknologi på Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Aarhus Universitet. Han leder forskningscentret EnZync, som kombinerer eksperimentel og computationel viden fra fire forskellige forskningsinstitutioner i Danmark og Portugal om enzymer, plastik og mikroorganismer. Centrets formål er at udvikle miljømæssigt skånsomme metoder til at nedbryde hærdet plast, så det bedre kan blive genbrugt. Han har modtaget EliteForsk-pris og er medlem af Videnskabernes Selskab.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.