Forskning hjælper med at bevare bitre kartofler i Andesbjergene
Smagen er bitter, og kartoflerne har medicinske egenskaber, men kan være giftige og kræver en lang og kompleks forarbejdningsproces, før de er sikre at spise. Ikke desto mindre er flere bitre kartoffelarter, som dyrkes i de højeste områder af Andesbjergene i Peru og Bolivia mellem 3500 og 4500 meter over havet, en vigtig ernæringskilde for mange bønder i regionen.
Genomiske data refererer til information om planternes gener og DNA. Ved at kortlægge og forstå, hvilke genetiske træk, der gør bitre kartoffelsorter modstandsdygtige over for tørke, kulde eller andre stressfaktorer, kan forskere og bønder identificere og udvælge træk, der kan forbedres gennem forædling.
De metaboliske data fokuserer på de kemiske processer og forbindelser i kartoffelplanterne, der beskytter dem mod skadedyr. Disse data kan give indsigt i, hvordan planterne reagerer på miljømæssige forhold over tid.
I dag er nogle af disse sorter dog truet af klimaforandringer. Det udgør en stor udfordring for de mennesker, der er afhængige af dem i en region med få alternativer til afgrøder.
- Bagte kartofler, kartoffelmos, pommes frites og chips er alle baseret på en enkelt kartoffelart, Solanum tuberosum, som dyrkes globalt. Andre kartoffelarter er blevet domesticeret som fødevarer, men dyrkes kun i Sydamerika, for eksempel de bitre kartoffelarter. Min forskning sigter mod at afbøde de værste effekter af klimaforandringer ved at bruge både moderne og naturhistoriske samlinger, siger Nataly Allasi Canales, postdoc på Statens Naturhistoriske Museum.
Hun forsker i biodiversitet og bæredygtige afgrøder på Statens Naturhistoriske Museum, hvor hun kortlægger de genomiske og metaboliske data for disse unikke kartofler.
Nataly Allasi Canales er oprindeligt fra Amazonas-regionen i Peru med rødder i Quechua-kulturen. Hun har en ph.d. i evolutionær genomik fra Københavns Universitet og er postdoc på Statens Naturhistoriske Museum. Hendes forskning fokuserer på oprindelige planter og deres bæredygtige anvendelse, særligt i relation til fødevaresikkerhed og bevarelse af biodiversitet.
- Med dette projekt er min drøm at støtte lokale familiebrug i at bevare og udvikle deres bitre kartoffelsorter i mødet med klimakrisen, hvis de ønsker det. De økologiske modeller hjælper bønder med at forstå, hvor disse bitre kartofler vil trives, mens de genomiske og metaboliske data kan hjælpe dem med at forbedre sorternes modstandsdygtighed over for globale klimaforandringer, siger Nataly Allasi Canales.
Indtil videre har Nataly og hendes samarbejdspartnere skrevet om den nyeste viden om udviklingen af lokale afgrøder og om, hvordan integration af oprindelig viden i genomik og arkæologi kan finde sted. Derudover har Nataly og videnskabshistoriker Helen Anne Curry kortlagt historien bag de kartoffelprøver, der blev indsamlet af Imperial Agricultural Bureaux (en organisation fra det britiske Commonwealth), som danner grundlaget for genomiske og metaboliske analyser – fra deres opståen i en udvindingsorienteret imperial kontekst til deres nuværende brug i et lokalt, samfundsorienteret forskningsprojekt.
I begyndelsen af 2024 tog Nataly til Peru og Bolivia for at udføre feltarbejde, hvor hun indsamlede bitre kartofler og interviewede bønder fra Andesbjergene. Hun analyserer i øjeblikket forekomster af bitre kartofler fra fortiden og nutiden, for at modellere de miljømæssige betingelser, der er optimale for deres vækst.
- Næste skridt er at analysere DNA og metabolitter i historiske og nutidige prøver af bitre kartofler for at forstå deres slægtskab, og hvordan deres genetiske diversitet og bitterhed har ændret sig over tid. Med disse resultater håber jeg at vende tilbage til lokalsamfundene for at støtte deres innovation af de bitre kartoffelsorter i mødet med klimakrisen, siger Nataly Allasi Canales.