Botanisk Have

Jubilæumsevent: Længe leve botanikken!

I år er det 150 år siden, at Botanisk Have åbnede på Københavns gamle volde. Lørdag den 7. september inviterer vi derfor til et stort jubilæumsevent for hele familien.

Vær med til fødselsdagsfest, hvor du kan opleve havens planter, dens historie og det store arbejde, der ligger bag bevaringen af den levende plantesamling.

Mød museets gartnere, forskere og formidlere og oplev botanikkens fantastiske verden og plantesamlingens historie fra fortid til nutid. Vi har spændende familieaktiviteter på programmet i hele Botanisk Have lørdag den 7. september.

Se det fulde program over dagens mange gratis aktiviteter nedenfor.

Program for dagen

Alle aktiviteter er gratis og foregår løbende over hele dagen.

Mini-rundvisninger i Botanisk Have

Kom med forskere, botanikere, formidlere eller gartnere på tema-rundvisninger udenfor i haven. Du kan høre om alt fra havens historie, skulpturer og plantesamlingen til havens fremtid, gartnernes hverdag, eller hvordan haven er vigtig for forskningen. Hent dine gratis billetter på dagen efter først til mølle-princippet.

Mini-rundvisninger behind the scenes 

Kom med en samlingsmedarbejder på besøg i den historiske, botaniske samling på Botanisk Museum eller med gartnerne på besøg i deres opformeringsvæksthuse. Hent dine gratis billetter på dagen efter først til mølle-princippet.

Mød en gartner 

Vær med, når gartnerne tager dig med til deres egne arbejdsområder i haven. Hør særligt udvalgte plantehistorier om de spændende planter, de passer, og om livet som gartner.

Mød en forsker

Tag med forskerne på algejagt, find mikroliv i søen og undersøg det under mikroskop. Du kan også høre om gærjagt i Botanisk Have, og hvordan gæren bruges i ølbrygning og til forskning på Carlsberg Laboratorium.

Mød en botaniker

Hør om botanikerens liv fuld af planter. Du kan f.eks. komme med til lanceringen af podcasten ’Planternes stemme’ eller blive klogere på lægeplanternes historie og brug. Vi får også en god snak om danske planter og habitater i Botanisk Haves danske kvarter, som netop er under ny-anlæggelse i år.

  • 11.30–12.30: Vi fejrer lanceringen af den nye podcast 'Planternes stemme' med et lille glas. Kom og vær med og test dit kendskab til danske planter.

Pop up-udstilling og talks om dansk kolonibotanik

Hvad er herbariernes kulturelle betydninger og koloniale fortid? Det danske nationalherbarium rummer 400 års fælles globale naturhistorier i form af bevarede planter. Hør teamet bag 'Field/Work in the Archive' dele deres historiske forskning, og oplev en fascinerende pop-up-udstilling på dansk, engelsk, tamilsk og grønlandsk, samt korte ekspert-talks om dansk kolonibotanik i Indien, Vestafrika, Caribien og Grønland.

Talks:

  • 11.30–11.45: Olivia Struve: Johan Eugenius - Lokalvidenskab og den Dansk Arktisk Station
     
  • 12.30–12.45: Jens Soelberg: Fortidens blomster: 285 år med Poul Egedes bogherbarium
     
  • 13.30–13.45: Niklas Thode Jensen: Johan Gerhard König - Mellem planter og imperier i Indien, 1768-1785
     
  • 14.30–14.45: Signe Mellemgaard: Hans West - Mellem center og periferi i Dansk Vestindien
     
  • 15.30–15.45: Daniel Hopkins: Peter Thonning, the Natural History Society, and Danish colonialism on the Guinea Coast of Africa, 1789-1850

Hjælp forskerne

Kig forbi museets Citizen Science-projekter, bliv klogere på natur og biodiversitet og hjælp selv forskerne med at indsamle viden og data om naturen. Boden er åben mellem 11–13.

Botanisk værksted for børn i alle aldre

Besøg det botaniske værksted og få fingrene i jorden. Plant din egen stikling, så dine egne frø, lav dit eget herbarieark eller kom tæt på blomster og planter i tegneværkstedet, hvor du kan lave dine egne botaniske tegninger eller farvelægge stregtegninger.

Quiz med

Er du klog på planter og botanik? Prøv kræfter med vores forskellige botaniske quiz for alle aldre.

Udforsk Botanisk Have på egen hånd

Oplev haven på en ny måde med en sommerfugleplanche, fugleplanche eller gå på jagt efter havens fødselsdagsplanter.

Billede
Folk slapper af på bryggen ved søen i Botanisk Have
1870'erne
1880
1909
1917
1918
1918
1974
/
11
Udsigt over den nyetablerede have i begyndelsen af 1870'erne. I baggrunden kan du se det gamle kommunehospital.
Hovedindgangen og det nyligt byggede Øster Voldgade i 1880.
Palmehuset, de lave væksthuse, og spejlsøen i 1909. I baggrunden kan man se Polyteknisk Læreanstalt.
Besøgende på broen over søen i 1917.
Palmehuset i 1918.
Udsigt fra søen i 1918.
En sommerdag i 1974.

Botanisk Haves rødder går langt tilbage...

Botanisk Have har rødder over 400 år tilbage til 'Hortus Medicus' – en lille have med medicinplanter på Skidenstræde (nu Krystalgade) grundlagt af Christian den Fjerde i år 1600. Siden da er haven flyttet flere gange og har både ligget ved Amaliegade og bag Charlottenborg Slot ved Nyhavn.

I 1870’erne blev Botanisk Have igen flyttet, denne gang til området på de nedlagte volde rundt om København. Her var der masser af plads til den voksende plantesamling, og i 1874 kunne publikum for første gang besøge Botanisk Have på Østervold  hvor haven stadig ligger i dag.

Efter inspiration fra Crystal Palace i London opførte brygger J. C. Jacobsen inden åbningen det Palmehus, som i dag står som et ikonisk blikfang i hjertet af den grønne oase.

Så er der de mange, der går Tur i Haven eller sidder på Bænkene og nyder Skønheden og Luften. Om Sommeren på Solskinsdage er i Reglen alle Bænkene tæt besatte, [...] og når der ringes ud lune Sommeraftener, kniber det at få Folk til at bryde op – måske navnlig de mange unge Par.
C. H. Ostenfeld
Tidligere direktør for Botanisk Have, i sin tale ved havens 50 års jubilæum i 1924.