Kombucha mushroom, Shutterstock

Fremtidens fødevarer

Med den hastigt voksende verdensbefolkning og det deraf følgende stigende pres på vores klode er der et enormt behov for at udvikle nye, bæredygtige fødevarer. Det er forskere i Danmark i fuld gang med. Vi skal møde fire af dem.

Foredrag med Vin & Videnskab

Verdensbefolkningen forventes at nå op på 10 milliarder mennesker i år 2057. I takt med at der kommer flere munde at mætte, vokser også den andel af klodens landarealer, som optages af landbruget. Ikke nok med, at det går ud over biodiversiteten og miljøet; den globale fødevareproduktion står også bag ca. 1/3 af den årlige udledning af drivhusgasser og spiller altså en central rolle i klimakrisen. 

Der er derfor alle mulige gode grunde til at udvikle bæredygtige alternativer til vores nuværende fødevareproduktion og måde at spise på. Netop det arbejder aftenens foredragsholdere på. De vil præsentere os for, hvad fremtidens menukort kan byde på. 

Hvis man skal gøre sig håb om at få forbrugerne til at indarbejde alternative fødevarer i deres kost, skal fødevarerne ikke blot være bæredygtige, men også både velsmagende og sunde. Her mener professor Lene Jespersen, at fermenterede fødevarer har et helt særligt potentiale. Hun vil fortælle om, hvordan mikroorganismer kan hjælpe os med at forme fremtidens fødevarer. 

Kødproduktion er en af de store klimasyndere. Professor Poul Erik Jensen arbejder på at udvikle bæredygtige plantebaserede proteinkilder. Selvom der er gjort fremskridt med at forbedre smagen i plantebaserede produkter, halter teksturen stadig bagud og mangler den autentiske mundfølelse, vi forbinder med kød. Kan mikroalger være en del af løsningen? Der har vist sig, at man kan få dem til at producere en ny proteintype, der i sin struktur minder om kødfibre.       

Fremtidens bøffer kunne måske også blive lavet af svamperødder. Den mulighed har mikrobiolog Sanne Kjærulf Todorov og hendes kollegaer på DTU Fødevareinstituttet undersøgt. Ved at gro svampe på plantedele har de forsøgt at fremstille et på én gang bæredygtigt, proteinrigt, sundt og umamirigt kødalternativ.

Vi kan også få hjælp til at lave nye, bæredygtige og smagfulde fødevarer fra en måske lidt uventet kant: Myrer. I Tyrkiet og Bulgarien har man en lang tradition for at lave ”myre-yoghurt”, der udnytter insekternes mikroorganismer og smag. Inspireret deraf er biolog og fermenteringsforsker Veronica M. Sinotte i gang med at undersøge det gastronomiske potentiale i danske skovmyrer, bl.a. i samarbejde med restauranten Alchemist.

INKLUDERET I PRISEN
Til arrangementet serveres et glas vin.
Sprog
Veronica Sinottes foredrag er på engelsk, de øvrige tre på dansk.