Fortidens Fingeraftryk

Next Generation Lab
Tusindvis af gymnasieelever har allerede været helt tæt på forskningen og skabt ny viden om forhistorien ved at analysere proteiner fra arkæologiske fund.

I Fortidens Fingeraftryk artsbestemmer gymnasieelever originalt, arkæologisk materiale med forskningsmetoder inden for proteinkemi. I det tværfaglige laboratorieforløb kommer eleverne gennem et besøg på Statens Naturhistoriske Museum helt tæt på forskningen og forskerne på Københavns Universitet. 

Eleverne arbejder det meste af dagen praktisk i laboratoriet med flere metoder til artsbestemmelse. Resultaterne bruges af universitetets forskere og udgives i videnskabelige tidsskrifter. Gymnasiet er selv med til at give ny viden om livet i middelalderbyerne tilbage til de lokale museer, som bidrager med det arkæologiske materiale.

Forløbet henvender sig primært til fagene biologi, bioteknologi, kemi, historie, fysik, idehistorie og samfundsfag men andre fag med interesse for emnet er velkomne. Vi tilpasser undervisningen til elevernes faglige viden og kompetencer.

Tak til...

Projektet er et samarbejde mellem Københavns Museum, Odense Bys Museer, Sydvestjyske Museer, University of Cambridge, University of York, Syddansk Universitet, Globe Instituttet og Statens Naturhistoriske Museum. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Fortidens Fingeraftryk arbejder tæt sammen med et panel af gymnasielærere, som indgår i udviklingen af projektet. Kontakt os, hvis du selv er gymnasielærer og vil deltage i udviklingen af forløbet.

Next Generation Lab
Next Generation Lab
Next Generation Lab
Next Generation Lab
Next Generation Lab
Next Generation Lab
/
6
Undervisere til konference
Henter video
Hør om Fortidens Fingeraftryk
Sarah Hagel Svendsen og Marie Lillemark fortæller om Fortidens Fingeraftryk på Big Bang-konferencen 2023.