Find Foråret
Vi skal ud og lede efter 20 forårstegn, som du kan finde over det meste af landet fra februar til maj. Forårstegnene kan vise sig mange steder; kig for eksempel i parken, på skovtur, i din have eller i baggården.
Når klimaet ændrer sig, påvirker det også hvornår forskellige arter er aktive i naturen. Alle arter i naturen er afhængige af hinanden, og derfor er det vigtigt, at de er aktive på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt. For eksempel skal de insekter som bestøver blomsterne være aktive, når blomsterne springer ud. Det kaldes i fagsprog for arternes fænologi, og det er vigtigt at indsamle viden om løbende.
Vi kan se, at fænologien for forskellige arter har ændret sig i løbet af de seneste 25 år, og det kan skubbe til balancen i naturen. Derfor er det vigtigt, at vi indsamler viden om, hvordan klimaændringer påvirker de forskellige arter, så vi bedre kan beskytte dem.
Foråret er fantastisk og vi håber, at du vil hjælpe med at udforske det.
Kontakt Find Foråret
Find Foråret er støttet af 15. Juni Fonden, og er et samarbejde mellem seks af Danmarks Naturhistoriske Museer; Fur Museum, Gram Lergrav, Museum Mors, Naturama, Naturhistoriske Museum Aarhus og Statens Naturhistoriske Museum.
Sådan deltager du
Du kan finde et eller flere af de 20 forårstegn stort set alle steder. Hold øje i din have, i parken, i skoven eller i dit lokale naturområde.
Det er nemt at være med
- Opret en bruger på Arter.dk eller hent appen til iPhone eller Android
- Tag ud og led efter de 20 forårstegn
Registrér din observation
Det eneste du skal bruge for at udforske naturen er dine sanser, din nysgerrighed og en smartphone (eller kamera), så du kan tage billeder af de ting, du finder. Derefter skal du registrere dit fund på Arter.
Følg med hele foråret
De begivenheder du skal udforske, skifter foråret igennem. Se hvad du skal lede efter, og hvor og hvornår du kan finde dem nedenfor.
Byg videre på 400 års naturhistorie
Find Foråret bygger først og fremmest videre på de resultater, vi indsamlede i projektet Danmark Udforsker i 2020 og 2021. Begge projekter er med til at udvide vores samlede viden om naturen, som går langt tilbage i tiden.
På Statens Naturhistoriske Museum har vi mere end 14 millioner genstande, som er blevet indsamlet over hele verden og strækker sig over 400 år tilbage i tiden. Og vores naturhistoriske samling vokser stadig. Det betyder, at museet har en guldgrube af viden om naturen, som også viser, hvordan organismerne har udviklet sig gennem tiden.
Når vi får resultater ind fra Find Foråret, bruger vi dem til at bygge videre på museets historiske samlinger. På den måde kan observationer indsamlet i dag bruges til at blive klogere på, hvordan naturen udvikler og tilpasser sig over tid. Når vi sammenligner vores resultater med historisk vejrdata, så kan vi blive klogere på, hvordan klimaet påvirker naturen.
Skriv til os på danmarkudforsker@snm.ku.dk, hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere om Find Foråret.