Fiskeatlas

Stribet fisk
Fiskere, lystfiskere og alle andre, der færdes ved de danske kyster, kan hjælpe med at undersøge hvilke arter af fisk, der findes i Danmark, og hvor de lever.

Fiskeatlasset begyndte tilbage i 2006 den nationale kortlægning af de danske fisk. Fra 2006-2009 var fokus på ferskvandsfiskene, og siden 2009 har kortlægningen af saltvandsfiskene haft førsteprioritet. 

Vi indsamler fortsat data om fiskeforekomster i alle vore vande, både saltvand og ferskvand – og vi har brug for din hjælp.

Tak til...

Projektet er et samarbejde mellem DTU Aqua, Krog Consult og Statens Naturhistoriske Museum. Sekretariatet er placeret på det gamle Zoologisk Museum i København.

Projektet er finansieret af Aage V. Jensens Fond og Velux Fonden.

Sådan deltager du

Alle kan indsamle oplysninger om fiskenes udbredelse, og du kan hjælpe os på flere måder. Du kan f.eks. ringe, hvis du står med fisken i hånden og har brug for hjælp med at artsbestemmelse den. Du kan også sende en besked til nummeret eller sende fangstoplysningerne på vores mail.

Det skal vi vide:

  • Art – kan udelades, hvis du sender fisken eller et foto
     
  • Sted – hvor blev fisken fanget eller observeret
     
  • Dato og tidspunkt for fangsten eller observationen
     
  • Metode – hvordan blev fisken fanget eller observeret
     
  • Dokumentation – indsend gerne foto eller selve fisken. Dokumentation er ikke obligatorisk, men mange fiskearter er svære at artsbestemme, selv for eksperter.
     
  • Kontaktoplysninger – navn, adresse, telefonnummer og mail, så vi kan komme i kontakt med dig, hvis vi har spørgsmål til fangsten. Oplysningerne er som fortrolige og bliver ikke videregivet. 

Indsamlede fisk (frosne eller evt. i sprit) kan enten sendes til det gamle Zoologisk Museum i København eller vil blive afhentet af en af projektets medarbejdere. Sekretariatets medarbejdere bør kontaktes inden afsendelse, så det sikres, at fisken ikke ender i posten eksempelvis over weekenden.

Har du større mængder information?

Har du lyst til at deltage med større mængder af oplysninger, beder vi dig kontakte sekretariatet først, så vi sammen kan finde frem til den mest praktiske måde. 

Til dette kan du downloade et skema (excel), som du kan udfylde i hånden eller på computeren og sende til os på mail.

/
5

Mere om Danmarks Fiskeatlas

Udbredelsen af de danske saltvandsfisk skal kortlægges i perioden 2009-2019. Alle kan deltage, og både nye og gamle oplysninger har interesse.

Formålet med atlasprojektet er at skabe et detaljeret kendskab til udbredelsen af de danske saltvandsfisk. Meget tyder på, at klimaet bliver varmere i fremtiden, og for at kunne vurdere eventuelle ændringer i vores fiskebestande, er det vigtigt at have en solid viden om tilstanden i disse år. Kortlægningen vil desuden være et vigtigt redskab til at holde øje med status for de introducerede og potentielt invasive arter.

Kortlægningen omfatter alle fiskearter, der fanges inden for det danske søterritorium (se kortet). Både de helt almindelige som sild og torsk, de sjældne gæster som f.eks. sværdfisk samt de ferskvandsfisk, der ofte trækker ud i havet fra åer og søer.

I forbindelse med projektet vil der blive indsamlet en mængde fisk til forskellige undersøgelser. Mange af disse vil blive konserveret og gemt i Zoologisk Museums videnskabelige fiskesamling, hvor de sammen med den tilknyttede vævsbank vil stå til rådighed til forskere fra hele verden i de næste hundredvis af år.

Projektet munder ud i en omfattende bog om Danmarks saltvandsfisk i stil med den om ferskvandsfiskene, der udkom i 2012.

Image
Kort over fiskeområde i Danmark
Danmarks søterritorium med angivelse af 10x10 km UTM-kvadrater