Vilde vidunderlige verden åbner for naturens skatkammer
’Vilde vidunderlige verden’ giver et glimt af de 14 millioner genstande, som i dag ligger i Statens Naturhistoriske Museums magasiner, indsamlet gennem mere end 400 år over hele jordkloden.
Her kan man møde smukke genstande, mystiske genstande, myriader af bittesmå objekter og enkelte enorme, imponerende eksemplarer. Alle museets forskningsområder – geologi, botanik, zoologi og citizen science – er repræsenteret. Udstillingen rummer genstande, der ikke tidligere har været udstillet for offentligheden; f.eks. unikke ravstykker med hidtil ukendte insektarter, grønlandske fossiler, og samlingen af danske medicinplanter.
Publikum møder også berømte genstande som den uddøde gejrfugl, Darwins rankefødder, originale kobbertavler fra Flora Danica og Bøje Benzons afrikanske dyresamling.
Hver eneste genstand har sin egen historie om naturen, livets gåder og universet omkring os. Nogle af dem har givet os epokegørende indsigter, lært os nye forskningsmetoder eller skabt håb om en bedre fremtid for mennesker og natur. Andre genstande venter på at blive studeret, sammenlignet og analyseret – og lægge fundamentet for opdagelser, vi endnu ikke kan forestille os.
- Museets samlinger har stor betydning for naturvidenskaben, og ’Vilde vidunderlige verden' gør opmærksom på den skat af viden, som er blevet indsamlet over hele Jorden gennem mange hundrede år. Udstillingens mål er at skabe glæde og begejstring for den natur, vi alle er en del af. Vores håb er, at den opfordrer til aktiv deltagelse i beskyttelse af naturen gennem borgerdreven forskning som citizen science-projekter og aktiv naturbevarelse, eller blot give en ekstra glæde under skovturen og på fisketuren. Derfor ser vi frem til at åbne en udstilling, der både inspirerer og engagerer, og som giver børn og voksne mulighed for at forstå og værne om naturens mangfoldighed, siger Nina Rønsted, professor og konstitueret direktør for Statens Naturhistoriske Museum.