Neandertaleren og denisovaen
Foredrag med Vin & Videnskab
ONSDAG 26.02.2025 KL. 19.00–21.15
Neandertalerne lever videre i os. I gennemsnit stammer ca. 2% af vores arvemasse direkte fra neandertalerne. Det afslører, at vores forfædre fik børn med dem. Den erkendelse er baseret på en epokegøende metode udviklet af den førende neandertalerforsker og genetiker Laurits Skov, som gør det muligt at spore neandertalernes DNA i vores eget genom.
Hans forskning i neandertalernes DNA har ført til en række videnskabelige gennembrud, der er blevet publiceret i prominente tidsskrifter såsom Nature og Science. I dette foredrag vil Laurits Skov dele de mest spændende af dem. Vi skal bl.a. høre om, hvordan vores eget neandertaler-DNA påvirker vores helbred i dag, hvad den første undersøgelse af DNA'et fra et helt neandertalersamfund viste og overraskende nyt om, hvor lang tid vi levede side om side med neandertalerne.
Det var ikke kun neandertalere, vores forfædre stødte på, som de spredte sig ud af Afrika. I det østlige Asien mødte de denisovaerne. Denne art, der blot blev opdaget for lidt over et årti siden, var indtil for nyligt kun kendt fra en enkelt lokalitet i Altaibjergene i Sibirien.
Hvem var disse mystiske mennesker? Hvad levede de af? Og hvordan interagerede de med vores egen art? Den prisvindende palæoantropolog Frido Welker har spillet en central rolle i seneste kapitel af opklaringen af disse spørgsmål. Han vil tage os med til en hule i Det Tibetanske Højland, hvor en buddhistisk munk tilfældigvis fandt en kæbe, som viste sig at stamme fra en denisova. Det satte gang i en større, danskledet undersøgelse af kæben og andre fund fra hulen vha. de nyeste metoder til analyse af forhistorisk DNA og forhistoriske proteiner. Studiet, som blev publiceret i Nature i 2024, kastede helt nyt lys over denisovaernes liv.
Bag om foredragsholderne
Laurits Skov
Laurits Skov er ph.d. i bioinformatik og genetik fra Aarhus Universitet. Efter forskningsophold på hhv. Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland og University of California Berkeley i USA er han netop vendt tilbage til Danmark til en stilling som lektor og forskningsgruppeleder på Sektion for Molekylær Økologi og Evolution ved Globe Institute, Københavns Universitet. Hans forskning beskæftiger sig både med, hvordan neandertalerne levede, og hvordan deres såvel som denisovaernes gener lever videre i os selv. Han har bl.a. gjort sig bemærket ved at udvikle en metode, der kan detektere DNA fra neandertalere og denisovaer i vores eget genom.
Frido Welker
Frido Welker er ph.d. i biomolekylær palæoantropologi fra Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland. Han har været tilknyttet Københavns Universitet siden 2017 og er nu ansat som lektor og forskningsgruppeleder på Sektion for Molekylær Økologi og Evolution ved Globe Institute. Han er foregangsmand inden for det relativt nye forskningsfelt palaeoproteomics, der udnytter forhistoriske proteiner til at besvare spørgsmål inden for arkæologien og studiet af menneskelig evolution. Han har modtaget flere priser for og forskningsbevillinger til sin forskning.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.