Fremtidens lægevidenskab
Foredrag med Vin & Videnskab
ONSDAG 30.04.2025 kl. 19.00–21.15
For mange er vinteren ensbetydende med influenza og andre luftvejsinfektioner. Det skal høre fortiden til, hvis det står til professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen. Han har netop været med til at afdække, hvordan immunforsvaret fungerer under den slags infektioner. Den viden kan omsættes til en ny metode til forebyggelse af luftvejsinfektioner, så risikoen for pandemier af fx influenza-, RSV- og coronavirusser i højere grad kan forhindres. Metoden fungerer ved at give et sprøjt i næsen med en særlig næsespray, der fører til en ophobning af beskyttende T-celler i slimhinden, hvor infektioner ofte starter. På den måde kan man stoppe sygdommen i opløbet. Det er et paradigmeskifte i forhold til, hvordan man normalt tænker på virusbekæmpelse.
Mange af os er blevet vaccineret mod COVID-19 med en RNA-vaccine. Den teknologi kan blive et af de helt store gennembrud inden for forebyggelsen og behandlingen af en lang række sygdomme. Videnskaben bag er yderst kompleks, men princippet er enkelt: Man leverer et stykke RNA, en lille bid genetisk kode, pakket ind i nanopartikler, der "uddanner" vores immunsystem i at reagere effektivt over for virusser. RNA- og nanopartikelforsker Mette Galsgaard Malle arbejder på helt nye idéer til at forbedre RNA-vaccine-teknologien. Hun vil gøre os klogere på teknologien og fremtidsperspektiverne.
Tænk hvis man kunne finde et våben i naturen, der målrettet kunne angribe skadelige bakterier. Det er netop, hvad seniorforsker og bioinformatiker Bent Petersen søger efter – i både regnskoven og i laboratoriet. Han beskæftiger sig med såkaldte bakteriofager, hvis navn betyder "bakteriedræber". Bakteriofager er en type virus, der inficerer og ødelægger bakterier. De første forsøg med at udnytte bakteriofager i behandlingsmæssige sammenhænge har været yderst lovende. Bakteriofager har potentialet til at revolutionere behandlingen af infektioner og bekæmpelsen af antibiotikaresistente bakterier.
Op mod de olympiske lege i Paris i 2024 kunne man i medierne læse beretninger om en eksplosion i antallet af indførte tilfælde af dengue med frygt for videre spredning under legene. Den myggebårne virussygdom er i stærk stigning; 2024 markerede således det værste dengueår nogensinde med over 14 millioner globale tilfælde og adskillige tusinde dødsfald. Dengue er mest kendt som en tropesygdom, men med de globale klimaændringer er der en reel risiko for, at den også kan blive et stort problem i tempererede områder, herunder Europa. Lektor og dengueforsker Karin Schiøler skal introducere os for den alvorlige sygdom, og hvad vi kan gøre for at beskytte os imod den.
Bag om foredragsholderne
Allan Randrup Thomsen
Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på SUND, Københavns Universitet. Han har indtil for nylig ledet en forskningsgruppe, hvis fokus er at undersøge, hvordan immunforsvaret bekæmper virusinfektioner. Han beskæftiger sig bl.a. med T-celler, infektionsforsvar og vaccineudvikling ifm. virusser som influenza, zika og gul feber. I coronaperioden var han den oftest brugte ekspert i fjernsynet og den hyppigst citerede ekspert i medierne.
Mette Galsgaard Malle
Mette Galsgaard Malle er biofysiker og ph.d. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som postdoc ved Interdisciplinært Nanoscience Center på Aarhus Universitet samt Wyss Institute på Harvard University, USA. Hun forsker i nanopartikler; hvordan de interagerer med cellemembraner og proteiner, og hvordan de kan udnyttes til mere effektivt at levere medicin til celler. Desuden undersøger hun DNA og RNA med henblik på at udvikle nye måleinstrumenter, som bedre kan diagnosticere sygdomme. Hun har modtaget flere priser for sin forskning.
Karin Schiøler
Karin Schiøler har en kandidatgrad i biokemi og en ph.d.-grad i mikrobiologi. Hun er ansat som lektor ved Afdeling for Global Sundhed på Institut for Folkesundhedsvidenskab, SUND, Københavns Universitet. Her forsker hun i global sundhed og vektorbårne sygdomme med særlig fokus på transmission, overvågning og kontrol af dengue og andre arbovirusser især i Afrika. Desuden er hun involveret i at udvikle tilgange, der kan varsle kommende epidemier.
Bent Petersen
Bent Petersen er seniorforsker i bioinformatik ved Center for Evolutionær Hologenomik, Globe Institute, Københavns Universitet. Han er seniormedlem af forskningsgruppen Computational BioDiscovery, der udvikler avancerede genomiske forudsigelsesværktøjer, som kan anvendes globalt til at forstå fager, vurdere deres terapeutiske potentiale og designe de mest optimale kombinationer af fager til behandling af patienter og dyr. Med over 68 publikationer og mere end 9200 citationer bidrager Bents arbejde væsentligt til den internationale forskning inden for fagterapi og genomik.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.