Mikroorganismer - sidste nyt fra forskningsfronten
Foredrag med Vin & Videnskab
ONSDAG 14.05.2025 kl. 19.00–21.15
I snart et århundrede har bakterier og andre mikroorganismer været vores vigtigste kilde til de antibiotika, som vi bruger mod infektionssygdomme. Nu er forskernes forståelse af, hvorfor bakterierne rent faktisk producerer antibiotikum, ved at ændre sig. Tidligere troede man, at det udelukkende var for at bekæmpe hinanden, men det viser sig, at stofferne tjener en lang række andre vigtige funktioner. Professor og centerleder Lone Gram vil fortælle om den nyeste viden inden for feltet, og hvordan den kan hjæpe os til af finde nye antibiotika.
Antibiotikaresistens, altså det at sygdomsfremkaldende bakterier bliver modstandsdygtige overfor antibiotika, er et hastigt voksende problem verden over. At finde en løsning på det problem er en af de vigtigste opgaver, som lægevidenskaben står over for i disse år. Den opgave har en forskningsgruppe fra Aarhus Universitet med professor Ditlev E. Brodersen i spidsen påtaget sig. I et stort, nytænkende forskningsprojekt skal de undersøge, om det er muligt at vende bakteriers naturlige immunsystemer imod dem selv som led i fremtidens antibiotikabehandling.
Vi har i de seneste år hørt meget om betydningen af vores eget mikrobiom, bl.a. mikroorganismerne i vores fordøjelsessystem. Men planter har også et komplekst mikrobiom, som man i højere og højere grad finder ud af, spiller en kæmpe rolle for dem. Fx kan bakterier og svampe være essentielle for afgrøders evne til at klare tørke, og symbioser med specifikke svampe har spillet en vigtig rolle i evolutionen af forskellige plantegrupper. Botaniker og adjunkt Ida Hartvig skal berette om revolutionen inden for dette forskningsfelt, og hvordan det kan være afgørende for udvikling af fremtidens bæredygtige landbrug og genopretning af sunde økosystemer.
I mange år blev bakterier primært studeret i laboratoriet. Men professor og forskningsleder Mads Albertsen har udviklet nye, banebrydende metoder til at analysere bakteriers DNA, som gør det muligt i stor stil at undersøge bakterier i naturen. Med de redskaber har han kastet sig over at kortlægge samtlige mikrober, der findes naturligt i Danmark med projektet Microflora Danica. Ambitionen er, at resultaterne af projektet skal kunne bruges til at udvikle nye bæredygtige bio-baserede løsninger for landbruget og klimaet.
Bag om foredragsholderne
Lone Gram
Lone Gram er professor i mikrobiologi på Institut for Bioteknologi og Biomedicin, Danmarks Tekniske Universitet. Hun leder grundforskningscentret Center for Microbial Secondary Metabolites, som har til formål at undersøge, hvorfor bakterier producerer stoffer, der har antibiotisk effekt, og hvad de bruger disse stoffer til i naturlige mikrobiologiske systemer. Hun har modtaget flere udmærkelser for sin forskning, er medlem af Videnskabernes Selskab og Akademiet for de Tekniske Videnskaber, deltog i Galathea 3-ekspeditionen og er Ridder af Dannebrog. Har fået en bakterie opkaldt efter sig, der lyder det videnskabelige navn Streptomyces lonegramiae.
Ditlev Egeskov Brodersen
Ditlev Egeskov Brodersen er professor i strukturel mikrobiologi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet. Han forsker i de mekanismer, der gør mikroorganismer, især bakterier, i stand til at overleve og modstå udfordringer som antibiotika og vira i deres omgivelser. Denne viden kan anvendes til at udvikle nye behandlingsmetoder mod infektionssygdomme. Tidligere i sin karriere var han postdoc på MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, England, hvor hans mentor var nobelprismodtager Dr. V. Ramakrishnan.
Ida Hartvig
Ida Hartvig er botaniker og ph.d. ansat som adjunkt ved Sektion for Hologenomik på Globe Institute, Københavns Universitet, hvor hun arbejder med at integrere viden om planters mikrobiom i naturforvaltning og bevaring af truede arter. Hun har tidligere bl.a. forsket i evolutionen af reproduktionsstrategier blandt planter på Galapagos-øerne, i bevarelsen af træsorter, der bliver udnyttet i tømmerindustrien i Sydøstasien, og har arbejdet på Smithsonian Institute i USA.
Mads Albertsen
Mads Albertsen er civilingeniør og professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet. Her leder han en verdensførende forskningsgruppe, der udvikler nye metoder til at studere bakterier billigere og bedre gennem sekventering af deres DNA. Under COVID-19-pandemien var han med til at opbygge verdens største center for sekventering af genomet for SARS-CoV-2, det virus, der førte til pandemien. Han har vundet en række priser for sin forskning, inklusive EliteForsk-prisen i 2024 og Dronning Margrethe II’s Videnskabspris, og er medlem af Videnskabernes Selskab.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.