Dødens detektiver
Foredrag med Vin & Videnskab
ONSDAG 26.03.2025 kl. 19.00–21.15
Hvad er der sket? Hvordan er det sket? Og hvem gjorde det? Disse og mange andre spørgsmål skal besvares, når en forbrydelse er begået, og sagen eventuelt skal for retten. En del af svarene kan findes i det kriminaltekniske arbejde. Vicepolitiinspektør i Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC) Daniel Benner vil fortælle om dette arbejde og nogle af de metoder og teknikker, som NKC anvender på gerningsstedet og i laboratoriet.
Retspatologisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut under Københavns Universitet varetager retslægelige undersøgelser af døde såvel som levende for politikredsene i Østdanmark. Disse omfatter bl.a. findestedsundersøgelser, ligsyn, scanninger og obduktion. Professor Jytte Banner, statsobducent og leder af Retspatologisk Afdeling, vil give et indblik i retspatologernes verden.
DNA kan spille en afgørende rolle i opklaringen af drabssager og andre alvorlige kriminalsager. Men ikke uden statistik! Statistik bruges til at vurdere, hvor sikre DNA-beviser er, og det område er statistiker og lektor Mikkel Meyer Andersen ekspert i. Han har udviklet statistiske metoder, der bliver brugt i retsager til tolkning af DNA-beviser, og han har selv optrådt som ekspertvidne i retten. Mikkel vil give os indblik i, hvor langt vi i Danmark er kommet i brugen af DNA i retssager, men også i hvorfor DNA-beviser ikke er tilstrækkelige som det eneste bevismateriale.
Inden for de seneste år har feltet retsarkæologi vundet større indpas i efterforskningen af kriminalsager. Her udnyttes arkæologers ekspertise i fx at læse landskaber og lokalisere skjulte grave. Retsarkæolog Camilla Bjarnø fra Moesgaard Museum skal fortælle om de metoder, de i museets Afdeling for Retsærkæologi har udviklet for effektivt at kunne bidrage til politiets opklaringsarbejde.
Bemærk, at der til arrangementet kan forekomme billeder og historier, som kan virke barske for nogle.
Bag om foredragsholderne
Daniel Benner
Daniel Benner er vicepolitiinspektør og leder af Laboratorieafdelingen ved Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC) under National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). Han er uddannet polititjenestemand og har en MPG fra CBS. De seneste knap tre år har han været vicepolitiinspektør i Nationalt Kriminalteknisk Center, der som national enhed understøtter landets politikredse med særlige kompetencer og udstyr i det kriminaltekniske arbejde på gerningsstederne og i laboratoriet.
Jytte Banner
Jytte Banner er ph.d. og retspatolog med 24 års erfaring inden for retspatologien. Hun er ansat som professor og statsobducent på Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet. Her leder hun Retspatologisk Afdeling, der har ca. 80 ansatte, deriblandt læger, tandlæger, retsantropologer og bioanalytikere.
Mikkel Meyer Andersen
Mikkel Meyer Andersen er ph.d. i anvendt statistik og ansat som lektor ved Institut for Matematiske Fag, Aalborg Universitet. Hans forskning beskæftiger sig med vurdering af DNA-beviser vha. matematik og statistik, bl.a. bevismæssig styrke af matchende DNA-profiler, fænotypiske træk (fx hår- og øjenfarve) ud fra DNA-spor og genetisk slægtsforskning.
Camilla Bjarnø
Camilla Bjarnø er uddannet arkæolog fra Københavns Universitet og ansat på Moesgaard Museum, hvor hun primært arbejder med at skabe udstillinger. De sidste 13 år har hun sammen med sin kollega i Retsarkæologisk Afdeling samarbejdet med politiet om talrige sager og med at undervise og udvikle metoder til netop dette felt både i nationalt og internationalt regi.
Bag om Vin & Videnskab
VIDENSKABELIGE FOREDRAG / FØRENDE FORSKERE / VIN I PAUSEN
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække, hvor førende videnskabsfolk og andre eksperter – danske såvel som internationale – fortæller om spændende forskning, banebrydende opdagelser og store begivenheder fra videnskabens verden.
I pausen serveres et glas vin; deraf navnet på foredragsrækken.
Vin & Videnskab blev lanceret i 2010, og siden da har vi afholdt over 270 arrangementer og haft mere end 850 enkelte foredrag på programmet (vi har oftest flere foredrag til hvert arrangement).
Kom på venteliste til udsolgte foredrag
Er du interesseret i et udsolgt Vin & Videnskab-foredrag, kan du tilmelde dig ventelisten via billet-knappen på det pågældende arrangement. Såfremt der frigives flere billetter, modtager du en e-mail fra Billetto. Alle på ventelisten får besked samtidig, og billetter sælges efter først-til-mølle-princippet.
Bemærk, det er ikke muligt at kontakte folk på ventelisten, hvis du ønsker at sælge allerede købte billetter.